Wat trainen we met fitness voor honden?
Met fitness voor de hond werk je aan de algehele fitheid van de hond. Door verschillende aspecten te trainen, trainen we het lichaam van de hond in balans;
Balans
Met balans boelen we niet alleen dat de hond op een balanskussentje kan staan. Uiteraard trainen we wel een evenredige verdeling tussen voor/achter en links/rechts.
Balans is eigenlijk de basis van heel fitness; is het lichaam van de hond in balans, dan is je hond stabiel en heb je een fitte hond. Daar hebben we alle aspecten van fitness bij nodig.
Lichaamsbewustzijn
Lichaamsbewustzijn start met bewustwording van het lichaam. D.m.v. verschillende oefeningen leert de hond bijvoorbeeld dat hij voor- en achterpoten heeft, maar ook waar hij deze plaatst. Is de hond zich bewust van zijn poten kan hij obstakels ontwijken die mogelijk een blessure kunnen veroorzaken en met sporten beter afzetten en landen waardoor verrekking in de spieren kan worden voorkomen.
Kracht
De naam zegt eigenlijk alles al. Ook voor honden bestaat krachttraining. Het eerste doel met de krachttraining is om de spieren zowel links als rechts een zelfde massa te trainen. Hiermee kan je voorkomen dat de hond overbelast raakt aan de minder krachtige kant van zijn lichaam. Als dit zo ver is, hoeft de hond uiteraard geen bodybuilder te worden. Echter is het wel van belang dat de hond voldoende kracht in zijn lichaam heeft om gevraagde taken efficiënt uit te kunnen voeren, zonder overbelasting. Natuurlijk ziet een goed gespierde hond er ook mooier uit dan wanneer de hond te weinig bespiering heeft.
Uithoudingsvermogen
De hond kan spieren hebben en er sterk uit zien en zijn gewichtsverdeling op orde hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat hij voldoende uithoudingsvermogen heeft voor hetgeen dat gevraagd wordt. Hij houd de activiteiten misschien wel vol, maar is helemaal op aan het eind. Met fitness trainen we daarom ook altijd op uithoudingsvermogen door een variatie aan oefeningen.
Flexibiliteit
Doormiddel van verschillende stretches helpen we de flexibiliteit van de hond te verhogen. Niet alleen van de spieren, maar ook de pezen, ligamenten en gewrichten gaan hierin mee. Doordat de flexibiliteit verhoogt, kan de hond ook beter presteren in hedendaagse- en sport taken.
Het helpt ook bij het verbeteren van de bloedcirculatie waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden vervoerd naar de spieren en afvalstoffen eerder kunnen worden afgevoerd
Mentaal
Last but not least, het mentale vlak trainen, ofwel de hersenen, is ook een belangrijk onderdeel van de algehele fitheid van de hond. Ook denkwerk kan de hond moe maken en als de hond gewend is om te denken, zal de hond makkelijker nieuwe oefeningen oppakken, waardoor je verder komt met het lichaam trainen.