Lichamelijke effecten

 

Doormiddel van aanrakingen en massage technieken breng je verschillende lagen van het lichaam in beweging.

Huid
Zo begin je met alleen zachte aanraking al op de huid. Hiermee ben je de functies van de huid aan het verbeteren door het simuleren van onder andere een betere doorbloeding en het aanmaken van nieuwe huidcellen.

 

Bindweefsel
Bij het in beweging brengen van de huid breng je ook het bindweefsel dat daaronder ligt mee in beweging. Met behulp van de zachte aanrakingen en massage technieken, laat je dit bindweefsel zijn functie verbeteren. Zo stimuleer je een betere doorbloeding en de afvoer van de lymfe. Maar help je ook mee aan het verbeteren van het immuunsysteem van de hond. 

Ook liggen er veel zenuwen in het bindweefsel. Deze stimuleer je en help je de hond onder andere bij het behoud van het lichaamsbewustzijn, het verwerken van pijnprikkels en ontspanning in de weefsels, spieren en pezen.

 

Spieren en pezen
Onder het bindweefsel bevinden zich de spieren. Doordat je de huid en het bindweefsel in beweging brengt, werkt dit ook door tot in de spieren en pezen. Zo ben je bezig met het verbeteren van de spierdoorbloeding en de spiertonus. Deze zorgen voor een betere toe- en afvoer van het vocht in de spier en voor een betere zenuw communicatie tussen spier en hersenen. Ook wek je de spierrekkingsreflexen op. Deze bevorderen de stofwisseling in de spieren.

 

Gewrichten
Door de doorwerking vanuit de spieren en pezen, breng je ook de gewrichten in beweging. Op dat moment ben je ook bezig met het stimuleren van de werking van het gewricht en van de proprioceptie. De proprioceptie zorgt ervoor dat de hond zich bewuster word van de stand en standsveranderingen van zijn gewricht.