Mentale effecten

 

Uit het hoofd, in het lichaam
Voor honden met druk gedrag kunnen we met aanraking en massage het zenuwstelsel kalmeren en zorgen dat de hond met zijn koppie meer bezig gaat met zijn lichaam, dan wat er allemaal in zijn kop gebeurd.

 

Lichaamsbewust
Een van de effecten is dat we het lichaamsbewustzijn van de hond kunnen helpen verhogen. Zo kan je honden die moeite hebben met het opnemen van omgevingsprikkels helpen, door te ondersteunen bij het doorbreken van het spanningspatroon. Door de aanrakingen en massage brengen we de uitlopers van het perifere zenuwstelsel in beweging.  Er gaat een signaal naar de hersenen waar het bewustzijn van de hond zit. Hierdoor wordt de hond zich bewuster van zijn lichaam. Daarnaast worden hierdoor signalen naar de spieren gestuurd, zodat deze zich meer kunnen ontspannen.

 

Emoties
Een van de andere effecten is het stimuleren van de emotionele balans bij de hond. Uit de studie van Panksepp is gebleken dat alle zoogdieren emoties ervaren, honden dus ook. Deze emoties moeten met elkaar in balans zijn, omdat emoties bij de basis liggen van het gedrag van elk zoogdier. Massage en aanrakingen vallen onder een van de 3 positieve systemen, namelijk; het CARE systeem. Deze staat voor verbondenheid, affectie, vriendschap en zorgzame liefde. Met massage en aanraking ben je bezig met het stimuleren van het positieve systeem en rem je het negatieve systeem af.

 

Leerprocessen
Ook kunnen we de hond helpen met het bevorderen van de leerprocessen en het verhogen van de concentratie. Omdat we de aanmaak van nieuwe zenuwbanen stimuleren, waarbij ook de leerprocessen, heeft dit een positief effect op de concentratie. Vake herhaling, kan de hond helpen zich langer te concentreren, wat uiteindelijk kan leiden tot doorwerken op alledaagse taken en sportprestaties.

 

Zelf herstellend vermogen
Ook zijn er nog fysiologische effecten in het lichaam van de hond. Zo brengen aanrakingen en massage verschillende processen in beweging. Hierdoor wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Dit heeft een positief effect op zowel de gezondheid als het gedrag van de hond.